loading...
Szybkie ciasto bez pieczenia. Dość słodkie ale to przecież deser. Polecane szczególnie w okresie letnim gdy jest gorąco i nie mamy ochoty na pieczenie. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej żeby herbatniki zdążyły zmięknąć.
Składniki:
- 6-7 paczek herbatników
- najlepiej puszka mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowego kajmaku
- 3 szkl mleka
- 0,5 szkl cukru + cukier waniliowy
- 125 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 600 ml śmietanki kremówki
- utrwalacze do śmietany – ilość odpowiednia do podanej ilości śmietanki
- 150 g gorzkiej czekolady – najlepiej 70 %
Gdy używasz mleka skondensowanego słodzonego – umieść puszkę w garnku z wodą i gotuj ok 2,5h. Na dno formy ok 25×35 cm wyłóż warstwę herbatników. Zagotuj 2 szkl mleka z cukrami i masłem. Pozostałe mleko zmiksuj z jajkami i mąkami, po czym wlej do gotującego się mleka. Gotuj jeszcze chwilę ciągle mieszając. Gorący budyń wylej na herbatniki i przykryj kolejną warstwą herbatników. Dalej wylej ugotowany lub gotowy karmel i wyłóż jeszcze jedną warstwę herbatników. Gdy krem ostygnie ubij śmietankę i wyłóż na herbatniki. Posiekaj czekoladę i ułóż na śmietanie. Całość owiń folią i wstaw do lodówki najlepiej na noc. Smacznego!!!