3 bit – bez pieczenia

13 maja 2015 Boże NarodzenieCiasta i deseryWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Szybkie ciasto bez pieczenia. Dość słodkie ale to przecież deser.  Polecane szczególnie w okresie letnim gdy jest gorąco i nie mamy ochoty na pieczenie. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej żeby herbatniki zdążyły zmięknąć.

Składniki:

  1. 6-7 paczek herbatników
  2. najlepiej puszka mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowego kajmaku
  3. 3 szkl mleka
  4. 0,5 szkl cukru + cukier waniliowy
  5. 125 g masła
  6. 4 łyżki mąki pszennej
  7. 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  8. 4 jajka
  9. 600 ml śmietanki kremówki
  10. utrwalacze do śmietany – ilość odpowiednia do podanej ilości śmietanki
  11. 150 g gorzkiej czekolady – najlepiej 70 %

Gdy używasz mleka skondensowanego słodzonego – umieść puszkę w garnku z wodą i gotuj ok 2,5h. Na dno formy ok 25×35 cm wyłóż warstwę herbatników. Zagotuj 2 szkl mleka z cukrami i masłem. Pozostałe mleko zmiksuj z jajkami i mąkami, po czym wlej do gotującego się mleka. Gotuj jeszcze chwilę ciągle mieszając. Gorący budyń wylej na herbatniki i przykryj kolejną warstwą herbatników. Dalej wylej ugotowany lub gotowy karmel i wyłóż jeszcze jedną warstwę herbatników. Gdy krem ostygnie ubij śmietankę i wyłóż na herbatniki. Posiekaj czekoladę i ułóż na śmietanie. Całość owiń folią i wstaw do lodówki najlepiej na noc. Smacznego!!!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>