GD Star Rating
loading...
loading...
Jednogarnkowe, ostre i dość szybkie danie. Podobno pochodzi z Meksyku. To mięsny ostry gulasz podawany z nachosami lub ryżem. Moja wersja z całą pewnością odbiega od oryginału ale myślę, że była równie smaczna.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- puszka pomidorów krojonych,
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 średnia cebula
- 2 spore ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem i kukurydzą
- olej do podsmażenia mięsa – ok 2łyżek
Przyprawy:
- papryczki chilli – ilość zależy od Waszego upodobania – nie wszyscy lubią ostro – zamiast papryczek świeżych możesz użyć ostrej papryki w proszku
- łyżka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki oregano
- łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj posiekany czosnek, przemieszaj a następnie dodaj mięso i duś przez chwilę co jakiś czas mieszając. Dodaj przyprawy do smaku. Gdy mięso w całości będzie szare, dodaj pomidory z puszki i passatę. Jeśli dodajesz świeże papryczki chili to dodaj je posiekane w tej chwili. Duś ok 15 min, aż sos odparuje. Po tym czasie dodaj przepłukaną fasolę, oraz mieszankę warzywną. Podduś jeszcze chwilę i gotowe. Podawaj z czym lubisz – ryż, nachosy, chleb, podpłomyki. Smacznego.
a'la chili con carne,