a’la chili con carne

28 maja 2015 ObiadyPrzekąski  3 Komentarze

GD Star Rating
loading...

Jednogarnkowe, ostre i dość szybkie danie. Podobno pochodzi z Meksyku. To mięsny ostry gulasz podawany z nachosami lub ryżem. Moja wersja z całą pewnością odbiega od oryginału ale myślę, że była równie smaczna.

Składniki:

  1. 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  2. puszka pomidorów krojonych,
  3. 500 ml passaty pomidorowej
  4. 1 średnia cebula
  5. 2 spore ząbki czosnku
  6. puszka czerwonej fasoli
  7. mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem i kukurydzą
  8. olej do podsmażenia mięsa – ok 2łyżek

Przyprawy:

  1. papryczki chilli – ilość zależy od Waszego upodobania – nie wszyscy lubią ostro – zamiast papryczek świeżych możesz użyć ostrej papryki w proszku
  2. łyżka słodkiej papryki
  3. 1,5 łyżeczki oregano
  4. łyżeczka cukru
  5. płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  6. sól

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj posiekany czosnek, przemieszaj a następnie dodaj mięso i duś przez chwilę co jakiś czas mieszając. Dodaj przyprawy do smaku. Gdy mięso w całości będzie szare, dodaj pomidory z puszki i passatę. Jeśli dodajesz świeże papryczki chili to dodaj je posiekane w tej chwili. Duś ok 15 min, aż sos odparuje. Po tym czasie dodaj przepłukaną fasolę, oraz mieszankę warzywną. Podduś jeszcze chwilę i gotowe. Podawaj z czym lubisz – ryż, nachosy, chleb, podpłomyki. Smacznego.

a'la chili con carne, 10.0 out of 10 based on 1 rating

3 komentarze do a’la chili con carne

  • gotowanie z sercem  powiedz:

    Dziękuję za zaproszenie i już myślę co by tu zrobić…

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...
  • po niemiecku  powiedz:

    Kocham ten blog ! 🙂 Pisz częściej 🙁

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...
    • gotowanie z sercem  powiedz:

      Dziękuję bardzo… 🙂 Postaram się pisać częściej 🙂

      GD Star Rating
      loading...
      GD Star Rating
      loading...

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>