GD Star Rating
loading...
loading...
Sezon na szparagi jeszcze trwa, polecam do wypróbowania a’la carbonara z pysznym jajeczno – śmietankowym sosem oraz szparagami.
Składniki:
- makaron spaghetti
- 30 dag surowego – wędzonego boczku może też być wędzony – parzony
- mała celulka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
- główki szparagów z jednego pęczka
- opcjonalnie łyżeczka przyprawy zatar
Makaron ugotuj al dente. Główki szparagów zblanszuj w osolonym wrzątku (ogonki możesz wykorzystać do zupy szparagowej. Boczek podsmaż z posiekaną cebulką na rumiano. Przypraw zatarem. Śmietankę połącz dokładnie z jajkami na jednolity sos. Zalej ciepły jeszcze boczek i energicznie mieszaj aby jajka się nie zważyły ciągle podgrzewając. Połącz z makaronem i szparagami. W razie potrzeby dopraw solą. Mój boczek był słony więc już nie soliłam potrawy. ☺
A'la carbonara ze szparagami,