A’la carbonara ze szparagami

19 czerwca 2016 ObiadyPrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Sezon na szparagi jeszcze trwa, polecam do wypróbowania a’la carbonara z pysznym jajeczno – śmietankowym sosem oraz szparagami.

Składniki:

  1. makaron spaghetti
  2. 30 dag surowego – wędzonego boczku może też być wędzony – parzony
  3. mała celulka
  4. 250 ml śmietanki kremówki
  5. 3 jajka
  6. główki szparagów z jednego pęczka
  7. opcjonalnie łyżeczka przyprawy zatar

Makaron ugotuj al dente. Główki szparagów zblanszuj w osolonym wrzątku (ogonki możesz wykorzystać do zupy szparagowej. Boczek podsmaż z posiekaną cebulką na rumiano. Przypraw zatarem. Śmietankę połącz dokładnie z jajkami na jednolity sos. Zalej ciepły jeszcze boczek i energicznie mieszaj aby jajka się nie zważyły ciągle podgrzewając. Połącz z makaronem i szparagami. W razie potrzeby dopraw solą. Mój boczek był słony więc już nie soliłam potrawy. ☺

A'la carbonara ze szparagami, 4.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>