GD Star Rating
loading...
loading...
Składniki:
- 1,5 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 125 ml wody
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 6 łyżek gotowej masy makowej
- olej i bułka tarta do blaszki
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukry i dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany. Dodawać po 1 żółtku, dalej ubijać, wsypać proszek do pieczenia, wlać wodę i olej. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blaszki z kominem wlać 1/3 część ciasta, na nie wyłożyć mak, kolejne 1/3 ciasta. Do pozostałej 1/3 części dodać kakao i wylać resztę. Piec ok 60 min w temp. 180 o C. Udekorować wg uznania. Zamiast maku dobrze smakuje z dżemem wiśniowym lub powidłami śliwkowymi. Smacznego.