Babka marmurkowa z makiem

GD Star Rating
loading...

 

 

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 125 ml wody
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 6 łyżek gotowej masy makowej
  • olej i bułka tarta do blaszki

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukry i dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany. Dodawać po 1 żółtku, dalej ubijać, wsypać proszek do pieczenia, wlać wodę i olej.  Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blaszki z kominem wlać 1/3 część ciasta, na nie wyłożyć mak, kolejne 1/3 ciasta. Do pozostałej 1/3 części dodać kakao i wylać resztę. Piec ok 60 min w temp. 180 o C. Udekorować wg uznania. Zamiast maku dobrze smakuje z dżemem wiśniowym lub powidłami śliwkowymi. Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.