Chłodnik

11 lipca 2014 KolacjeObiadyPrzekąskiZupy  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

… I przyszły upalne dni… gotować się nie chce i co gorsza jeść też nie, dlatego też wspaniałym lekkim posiłkiem będzie chłodnik. Słodko-kwaśny z chrupiącymi warzywami, wprost idealny orzeźwiający posiłek na upały.


Składniki:

  1. pęczek młodej botwinki
  2. dość duży ogórek
  3. 6 rzodkiewek
  4. 1/2 dużego pęczka koperku
  5. szczypiorek ( ja dodaję taki od dymki, ale może być też cieniutki)
  6. 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego lub typu greckiego
  7. 0,5 l zsiadłego mleka
  8. przyprawy do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz, cukier
  9. jajka ugotowane na twardo

Młodziutką botwinkę drobno pokrój, gdy jest bardziej wyrośnięta gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody ok 10-15 min. Żeby botwinka nie straciła koloru podczas gotowania  dodaj 2 łyżki soku z cytryny. Ogórka pokrój w półplasterki, rzodkiewki zetrzyj na tarce, szczypiorek i koperek posiekaj. Gotowaną botwinkę razem z wywarem oraz pozostałe składniki wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Gdy używasz młodziutkiej botwinki nie wymagającej gotowania dodaj posiekaną do pozostałych składników. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Podawaj dobrze schłodzone z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!!!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>