loading...
Gdzieś w sieci przemknął mi przepis na to ciasto, zapewne zainspirowany znanym batonikiem. Ciasto szybko się robi, jest smaczne szczególnie docenią je Ci, którzy lubią słodkie desery. Oczywiście przepis troszkę zmodyfikowany. Polecam.
Składniki na spód:
- opakowanie ciastek zbożowych z czekoladą ok.220 g.
- 1/3 masła
- dodatkowo kilka herbatników
Składniki białej części:
- 250g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 200ml śmietanki 30%
- 2,5 szkl płatków Kongus + 0,5 szkl do dekoracji
Składniki ciemnej warstwy:
- 200 g mlecznej czekolady lub 1 mleczna i jedna gorzka
- 200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo ok 2 paczki rurek waflowych w czekoladzie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciastka zbożowe bardzo drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż dno blaszki, a boki wyłóż wafelkami. Wstaw do lodówki na ok 30 min. W tym czasie rozpuść czekolady w kąpieli wodnej – oddzielnie biała i mleczna. Zostaw do przestudzenia. Ubij na sztywno śmietanę w oddzielnych pojemnikach. Jedną porcję delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone, dodaj powoli rozpuszczoną, przestudzoną, białą czekoladę. Dokładnie zmiksuj, dodaj Kangusy. Powstałą masą wyłóż blaszkę, na wierzchu poukładaj szczelnie herbatniki. Następnie drugą porcję śmietany zmiksuj z przestudzoną mleczną czekoladą. Wyłóż na wierzch. Posyp pozostałymi Kangusami. Przechowuj w lodówce. Smacznego 🙂