loading...
Sezon truskawkowy dawno za nami, a ten torcik to miłe wspomnienie po nim. Do deseru można użyć innych owoców. Torcik śmietankowo-truskawkowy… lekki, lekko słodki, pyszny.
Składniki:
- paczka biszkoptów
- szklanka kefiru
- 1 l śmietanki 30%
- 0,5 l musu z truskawek z dodatkiem 2 łyżek cukru,
- utrwalacz do śmietany ilość na 0,5 l śmietany ( ja zazwyczaj daję trzy)
- truskawki
- pokruszone bezy
- opakowanie żelatyny fix – do śmietany
- opakowanie żelatyny fix – do musu
- 4 łyżki cukru pudru
- truskawki, czereśnie lub inne owoce
Żelatynę fix przygotuj wg opisu na opakowaniu. Przygotuj tortownicę o śr 24 cm. Układaj na dnie biszkopty zanurzone w kefirze. Truskawki przekrój na pół i środkiem na zewnątrz poukładaj na biszkoptach. 0,5 l śmietanki ubij z 2 łyżkami cukru pudru, dodaj żelatynę fix, wymieszaj i wyłóż na nasączone biszkopty. Następnie przygotuj żelatynę fix do musu z truskawek, połącz z nimi i wyłóż na śmietanę. Dalej ubij resztę śmietany z resztą cukru oraz z utrwalaczem, wyłóż na owoce. Na koniec pokrusz bezy i wyłóż na śmietanę. Udekoruj owocami. Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców. Smacznego!
Ciasto z truskawkami,