Ciasto z truskawkami

13 listopada 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Sezon truskawkowy dawno za nami, a ten torcik to miłe wspomnienie po nim. Do deseru można użyć innych owoców. Torcik śmietankowo-truskawkowy… lekki, lekko słodki, pyszny.

Składniki:

  • paczka biszkoptów
  • szklanka kefiru
  • 1 l śmietanki 30%
  • 0,5 l musu z truskawek z dodatkiem 2 łyżek cukru,
  • utrwalacz do śmietany ilość na 0,5 l śmietany ( ja zazwyczaj daję trzy)
  • truskawki
  • pokruszone bezy
  • opakowanie żelatyny fix – do śmietany
  • opakowanie żelatyny fix – do musu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • truskawki, czereśnie lub inne owoce

Żelatynę fix przygotuj wg opisu na opakowaniu. Przygotuj tortownicę o śr 24 cm. Układaj na dnie biszkopty zanurzone w kefirze. Truskawki przekrój na pół i środkiem na zewnątrz poukładaj na biszkoptach. 0,5 l śmietanki ubij z 2 łyżkami cukru pudru, dodaj żelatynę fix, wymieszaj i wyłóż na nasączone biszkopty. Następnie przygotuj żelatynę fix do musu z truskawek, połącz z nimi i wyłóż na śmietanę. Dalej ubij resztę śmietany z resztą cukru oraz z utrwalaczem, wyłóż na owoce. Na koniec pokrusz bezy i wyłóż na śmietanę. Udekoruj owocami. Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców. Smacznego!

Ciasto z truskawkami, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>