GD Star Rating
loading...
loading...
Jesień w pełni… Dynia nadal rządzi… Dzisiaj w nowej odsłonie jako słodkie placuszki z musem jabłkowym, z nutą cynamonu i imbiru. Doskonale smakują z miodem czy syropem klonowym lub konfiturą owocową. Polecam.
Składniki:
- 1 szkl puree z dyni
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- cukier waniliowy lub ziarenka z laski wanilii
- po 1 łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej i imbiru
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szkl mąki
- opcjonalnie 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno dodaj cukry lub cukier i wanilię i dalej ubijaj. Pozostałe składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Smaż na złoty kolor. Podawaj z musem jabłkowym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego.