Frittata ze szparagami i złotym serem pleśniowym

GD Star Rating
loading...

Frittata inaczej omlet to inny pomysł na lekki obiad. Dziś proponuję ze szparagami, szynką, pieczarkami i złotym serem pleśniowym. To tak na koniec sezonu szparagowego. Podawaj z mieszanką salat z lekkim dressingiem. Polecam.

Składniki:

  1. pęczek zielonych szparagów
  2. 4 plasterki szynki wędzonej
  3. 4 pieczarki
  4. 1/2małej cebulki
  5. szczypta tymianku, czerwonej papryki, sól i pieprz
  6. 100 gr sera twardego – parmezan lub inny podobny
  7. ok 100 ml mleka
  8. 50 gr złotego sera pleśniowego
  9. 8 jajek

Ze szparagów odetnij twarde końcówki i główki. Środki zblanszuj chwilę w osolonym wrzątku. Szynkę i pieczarki,  pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę posiekaj. Przesmaż chwilę na niewielkiej ilości oleju. Dodaj zblanszowane szparagi bez główek. Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj połowę twardego startego sera oraz pokruszony ser pleśniowy. Dopraw tymiankiem, papryką, solą i pierzem. Wylej na patelnię, delikatnie potrząśnij aby masa jajeczna była równomiernie rozlana. Na wierzchu ułóż główki szparagów i posyp resztą startego twardego sera. Smaż ok 4 min pod przykryciem a następnie wstaw do nagrzanego do 180 º C piekarnika i piecz ok 7 min, frittata się delikatnie uniesie i będzie złota na wierzchu. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Website Protected by Spam Master