loading...
Frittata inaczej omlet to inny pomysł na lekki obiad. Dziś proponuję ze szparagami, szynką, pieczarkami i złotym serem pleśniowym. To tak na koniec sezonu szparagowego. Podawaj z mieszanką salat z lekkim dressingiem. Polecam.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 4 plasterki szynki wędzonej
- 4 pieczarki
- 1/2małej cebulki
- szczypta tymianku, czerwonej papryki, sól i pieprz
- 100 gr sera twardego – parmezan lub inny podobny
- ok 100 ml mleka
- 50 gr złotego sera pleśniowego
- 8 jajek
Ze szparagów odetnij twarde końcówki i główki. Środki zblanszuj chwilę w osolonym wrzątku. Szynkę i pieczarki, pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę posiekaj. Przesmaż chwilę na niewielkiej ilości oleju. Dodaj zblanszowane szparagi bez główek. Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj połowę twardego startego sera oraz pokruszony ser pleśniowy. Dopraw tymiankiem, papryką, solą i pierzem. Wylej na patelnię, delikatnie potrząśnij aby masa jajeczna była równomiernie rozlana. Na wierzchu ułóż główki szparagów i posyp resztą startego twardego sera. Smaż ok 4 min pod przykryciem a następnie wstaw do nagrzanego do 180 º C piekarnika i piecz ok 7 min, frittata się delikatnie uniesie i będzie złota na wierzchu. Smacznego.