Grahamki – siostrzyczki – do rwania

12 maja 2015 PieczywoPrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Swojskie bułeczki grahamki na zdrowe, pożywne śniadanie.

Składniki:

  1. 1,5 szkl mąki pszennej
  2. 1,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  3. 1/2 szkl otrąb pszennych
  4. ok 300 ml ciepłej wody
  5. 2 łyżki octu
  6. łyżeczka soli
  7. 2 łyżki oleju
  8. 1 łyżeczka miodu
  9. 1 łyżka cukru
  10. 30 g świeżych drożdży
  11. ziarna dyni, siemienia lnianego, słonecznika – wg uznania

Drożdże rozpuść w 1/3 szkl ciepłej wody, dodaj cukier i odrobinę mąki, wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodaj do reszty składników i wyrób szybko ciasto. Gdyby ciasto było za ścisłe dodaj odrobinę wody. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp otrębami. Wyrośnięte ciasto , formuj bułeczki równej wielkości i układaj w tortownicy obok siebie (7 szt.). Pozostaw na ok 15 min. do wyrośnięcia. Piecz w temp. 180 °C do ok 60 min. Sprawdź patyczkiem czy się upiekły. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>