Karp marynowany w occie

19 grudnia 2014 Boże NarodzenieKolacjePrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Taka ryba świetnie sprawdzi się jako zimna przekąska. Nie wygląda ładnie w słoiku ale jest bardzo smaczna i delikatna. Do marynowania najczęściej używam ryb słodkowodnych, karp, leszcz, płoć. Świetnie smakuje również świeży śledź. Zaletą jest to, iż można ją długo przechowywać a ości są tak miękkie, że niewyczuwalne. Za rybkę możesz brać się po ok 4 dniach. Smacznego!

Składniki:

  1. świeży karp
  2. mąka do panierowania
  3. 1 cebula pokrojona w talarki
  4. sól
  5. olej do smażenia

Zalewa:

  1. 1 szkl octu
  2. 2 szkl wody
  3. 1/2 szkl cukru
  4. 1 niepełna łyżeczka soli
  5. 3 liście laurowe + ziele angielskie ok 5 ziarenek

Karpia podziel na mniejsze kawałki tak żeby mieścił się w słoiku. Najlepiej wytnij kręgosłup i pokrój na pół – dzwonki. Posól, panieruj w mące i smaż na jasnozłoty kolor. Gdy ryba będzie na patelni zagotuj składniki zalewy. Usmażoną rybę przekładaj do wyparzonych słoików, zalej gorącą zalewą. Zakręć i postaw słoik do góry dnem.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>