GD Star Rating
loading...
loading...
Zima to czas kiedy szczególnie ma się ochotę na zupy. Dziś szybka, prosta i lekka zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym i kleksem jogurtu greckiego. Polecam.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- biała część pora
- 1 ząbek czosnku
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 2 łyżki masła
- ok 3 szklanek bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, biały pieprz
- jogurt grecki
- groszek ptysiowy lub grzanki czosnkowe
Brokuła podziel na różyczki. Marchewkę i pietruszkę podziel na mniejsze części. Pora pokrój na talarki i wrzuć na rozgrzane masło, dodaj marchewkę i pietruszkę, chwilę podsmażaj, dodaj posiekany ząbek czosnku, zalej bulionem. Gotuj warzywa do miękkości. Na chwilę przed końcem gotowania dodaj brokuła i serek śmietankowy. Zupę zmiksuj dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gdyby była za gęsta dodaj więcej bulionu. Podawaj z kleksem jogurtu i grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego.