Krem z brokułów

GD Star Rating
loading...

Zima to czas kiedy szczególnie ma się ochotę na zupy. Dziś szybka, prosta i lekka zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym i kleksem jogurtu greckiego. Polecam.

Składniki:

  1. 1 brokuł
  2. 1 marchewka
  3. 1 pietruszka
  4. biała część pora
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 100 g serka topionego śmietankowego
  7. 2 łyżki masła
  8. ok 3 szklanek bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego
  9. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, biały pieprz
  10. jogurt grecki
  11. groszek ptysiowy lub grzanki czosnkowe

Brokuła podziel na różyczki. Marchewkę i pietruszkę podziel na mniejsze części. Pora pokrój na talarki i wrzuć na rozgrzane masło, dodaj marchewkę i pietruszkę, chwilę podsmażaj, dodaj posiekany ząbek czosnku, zalej bulionem. Gotuj warzywa do miękkości. Na chwilę przed końcem gotowania dodaj brokuła i serek śmietankowy. Zupę zmiksuj dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gdyby była za gęsta dodaj więcej bulionu. Podawaj z kleksem jogurtu i grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.