Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

11 stycznia 2015 Dania z dyniąObiadyZupy  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Dawno myślałam o kremie z dyni z mleczkiem kokosowym. To  połączenie jakoś do mnie nie przemawiało. W końcu stworzyłam własną kombinację tej zupy. Mocno rozgrzewająca, trochę ostra, trochę słodka, z mleczkiem kokosowym, pachnąca carry – prawie tajska.

Składniki:

  1. 1 mała dynia hokkaido lub pomarańczowa ok 1,5 kg
  2. 2 marchewki
  3. pietruszka
  4. główka czosnku
  5. średnia cebula
  6. puszka mleczka kokosowego (ok 400 ml)
  7. 3 łyżeczki pasty carry
  8. tymianek, zioła prowansalskie, sól
  9. 3 łyżki masła
  10. oliwa z oliwek
  11. ok 600 ml bulionu
  12. opcjonalnie śmietanka 30% lub jogurt grecki

Dynię pokrój w kostkę, (hokkaido nie musisz obierać), marchewkę, pietruszkę i cebulę podziel na mniejsze części, główkę czosnku bez obierania przekrój na pół. Włóż wszystko do blaszki. Na warzywach poukładaj wiórki masła, skrop oliwą i przypraw tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz ok 1 godz. w temp. 180 °C. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj mleczko kokosowe, bulion, pastę carry i dokładnie wszystko zmiksuj. Dopraw solą. Gdyby było za gęste dodaj więcej bulionu. Podawaj z groszkiem ptysiowym, grzankami lub tostem i ewentualnie kleksem śmietany lub jogurtu greckiego. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>