Krem z pieczonej dyni i papryki

13 października 2014 Dania z dyniąObiadyZupy  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Zimna jesień zbliża się nieubłaganie. Czas wypróbować rozgrzewające zupy – kremy z warzyw, które królują jesienią. Piękne pomarańczowe dynie, czerwona papryka i jeszcze kilka innych składników a powstanie przepyszna zupa – krem tym razem z pieczonej dyni i papryki. Inspiracji szukałam w internecie i po lekturze powstał poniższy przepis.

Składniki:

  1.  1/2 mniejszej dyni
  2. 2 czerwone papryki
  3. 2 średnie cebule
  4. 5 nieobranych ząbków czosnku
  5. tymianek, papryka ostra, pieprz ziołowy, mielony imbir, gałka muszkatołowa, sól
  6. ok 500 ml bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego, lub trochę więcej, jeśli zupa ma być rzadsza
  7. groszek ptysiowy
  8. jogurt naturalny
  9. oliwa z oliwek

Dynię pokrój w półksiężyce, paprykę i cebulę na ćwiartki. Warzywa ułóż na blaszce  wraz z nieobranym czosnkiem. Skrop wszystko oliwą z oliwek, posyp tymiankiem i pieprzem ziołowym. Piecz w temp. 180 °C przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu warzyw z papryki i dyni zdejmij skórkę, czosnek wyciśnij z łupinek. Zmiksuj wszystkie warzywa na gładki krem. Dodaj bulion i przypraw do smaku ostrą papryką, mielonym imbirem, gałką i solą. Zupa powinna być dobrze przyprawiona w innym przypadku może być za mdła. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i groszkiem ptysiowym. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>