Mazurek z kajmakiem

24 kwietnia 2014 Ciasta i deseryWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Słodki mazurek wielkanocny ale nie tylko, szybkie, tradycyjne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi z polewą kajmakową.

Składniki:

  1. 3 szkl mąki
  2. 200 g masła
  3. szczypta soli
  4. 4 żółtka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. cukier waniliowy
  7. cukier kryształ wg uznania – ja nie dodałam gdyż kajmak jest bardzo słodki
  8. dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku lub 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego gotowanego przez 3 godziny, 1/2 słoika powideł śliwkowych

Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto, gdyby ciężko się zagniatało dodaj dwie płaskie łyżki kwaśnej śmietany. Włóż do lodówki przynajmniej na 30 min. Po tym czasie podziel je na dwie części, przełóż powidłami śliwkowymi i upiecz na złoty kolor ok 40-45 min w temp. 180 st. C. Gdy ostygnie wierzch ciasta posmaruj kajmakiem. Udekoruj wg uznania. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>