Mini Pawłowa

23 czerwca 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Po raz kolejny zostały mi białka od ciasta kruchego więc pomyślałam o Pawłowej ale tym razem małej, oczywiście z bitą śmietaną i świeżymi owocami, których jest o tej porze roku coraz więcej. Nie zabiera dużo czasu a smakuje wyśmienicie. 

Składniki:

  • 8 białek
  • 400 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • szczypta soli
  • 600 ml śmietany 30 % + utrwalacze (ilość wg opisu na opakowaniu)
  • świeże owoce

Białka ubij z solą na sztywną pianę, dalej ubijając dodaj cukier, następnie dodaj mąkę i ocet ryżowy. Delikatnie wymieszaj. Wyłóż małe porcje bezy na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 18o st. C i od razu zmniejsz temperaturę do 120 st. C, piecz 1,5 godziny.  Otwórz piekarnik i wystudź ciasteczka. Ubij śmietanę, przygotuj owoce. Na każdą bezę wyłóż po kopiastej łyżce śmietany i dekoruj owocami i listkami mięty.

SMACZNEGO!!!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>