„Pęczotto” z boczniakami

24 lutego 2015 Obiady  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Smaczne, pożywne, zdrowe i … dość szybkie danie. Okazuje się, że pęczak ma najwięcej wartości odżywczych a tak naprawdę rzadko gości na stole – przynajmniej u mnie. „Pęczotto” może stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Czas przygotowania to max ok 40 min. (nie licząc moczenia podgrzybków). Polecam.

Składniki:

  1. 1,5 szkl kaszy pęczak
  2. 200 g boczniaków
  3. 3 większe suszone podgrzybki
  4. 2 małe szalotki
  5. 0,5 średniej cukinii
  6. 150 ml białego półwytrawnego wina
  7. ok 3 szkl wywaru z jarzyn i grzybów, ewentualnie rosołu
  8. sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek
  9. 2 łyżki masła klarowanego
  10. 100 ml śmietanki 30%

Grzyby suszone namocz w szklance wrzątku i pozostaw na noc. Wodę od moczenia grzybów zachowaj. Szalotki pokrój w półplasterki, zeszklij na maśle, dodaj przyprawy do smaku, pokrojone w paseczki boczniaki i namoczone podgrzybki, chwilę podsmażaj, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dalej podsmażaj. Wsyp pęczak i wymieszaj. Podsmażaj przez chwilę, aż pęczak wchłonie soki z patelni. Dodaj wino i odparuj, podlej wodą z moczenia grzybów. Gotuj  pęczotto ok 20 min na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i dolewając po małej porcji wywaru. Na koniec dodaj śmietankę. Delikatnie wymieszaj. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>