loading...
Smaczne, pożywne, zdrowe i … dość szybkie danie. Okazuje się, że pęczak ma najwięcej wartości odżywczych a tak naprawdę rzadko gości na stole – przynajmniej u mnie. „Pęczotto” może stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Czas przygotowania to max ok 40 min. (nie licząc moczenia podgrzybków). Polecam.
Składniki:
- 1,5 szkl kaszy pęczak
- 200 g boczniaków
- 3 większe suszone podgrzybki
- 2 małe szalotki
- 0,5 średniej cukinii
- 150 ml białego półwytrawnego wina
- ok 3 szkl wywaru z jarzyn i grzybów, ewentualnie rosołu
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 100 ml śmietanki 30%
Grzyby suszone namocz w szklance wrzątku i pozostaw na noc. Wodę od moczenia grzybów zachowaj. Szalotki pokrój w półplasterki, zeszklij na maśle, dodaj przyprawy do smaku, pokrojone w paseczki boczniaki i namoczone podgrzybki, chwilę podsmażaj, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dalej podsmażaj. Wsyp pęczak i wymieszaj. Podsmażaj przez chwilę, aż pęczak wchłonie soki z patelni. Dodaj wino i odparuj, podlej wodą z moczenia grzybów. Gotuj pęczotto ok 20 min na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i dolewając po małej porcji wywaru. Na koniec dodaj śmietankę. Delikatnie wymieszaj. Smacznego.