GD Star Rating
loading...
loading...
I już czuć zapach świąt – zapach pierniczków roznosi się po całym domu, czuć cynamon, kardamon, imbir… pierniczki w sam raz na choinkę. Miło wspomina się spędzony czas wyrabiania, wałkowania, wycinania, pieczenia i dekorowania szczególnie gdy pomagają „malutkie łapki”…
Składniki:
- 0,5 kostki margaryny
- 15 dag miodu
- 0,5 szkl cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- cukier waniliowy
Powyższe składniki rozpuść w garnku. Ostudź. Gdy wystygnie dodaj:
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczkę sody
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Zagnieć ciasto. Rozwałkuj dość cienko. Wycinaj pierniczki. Piecz w temp. 180°C przez ok 10-15 min.
Pierniczki,