GD Star Rating
loading...
loading...
Klasyk polskiej kuchni, a jednak co dom to inny smak. U mnie pierogi z mięsem zazwyczaj robi się z mięsa z rosołu. Bardzo smaczne, delikatne, doprawione gałką muszkatołową i mielonymi owocami jałowca. Polecam.
Ciasto:
- 300 g mąki
- 0,5 szkl gorącej wody
- szczypta soli
Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Musisz czuć pod ręką elastyczność ciasta. Odstaw na ok 15 min.
Farsz:
- około 750 g mięsa z rosołu – kawałek wołowiny, kawałek indyka i kawałek kurczaka,
- warzywa rosołowe, marchewka, pietruszka i mały kawałek selera,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 5 ziarenek jałowca utartych w moździerzu,
- pół średniej cebuli,
- ok 100 ml rosołu,
- olej do podsmażenia farszu
Cebulę zeszklij na oleju, dodaj do niej zmielone mięso z warzywami. Dodaj rosół. Dopraw solą, pieprzem, gałką i jałowcem. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółka, faszeruj mięsem i dokładnie zlep. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj okraszone cebulką.