loading...
Już tyle razy słyszałam o cieście filo, a nigdy nic z niego nie zrobiłam. Nabyłam ciasto, a później dopiero zrodził się pomysł jak je wykorzystać. Tak więc przyszedł czas na słodki eksperyment. Założyłam, że z jabłkami, rodzynkami i białym serem będzie dobrze smakowało. I tak było, z wierzchu chrupiące ciasto a w środku wilgotne nadzienie… Pycha, polecam.
Składniki:
- opakowanie ciasta filo
- 100 g rozpuszczonego masła
- 200 g białego sera
- żółtko
- 3 kwaśne średniej wielkości jabłka np szara reneta
- garść rodzynek
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
Ser wymieszaj z żółtkiem, rozpuść masło, jabłka obierz i pokrój w kostkę. Jeden płat ciasta filo rozłóż na stolnicy, posmaruj cienką warstwą rozpuszczonego masła, dalej układaj dookoła kolejne warstwy ciasta, posmaruj masłem. Ostatni płat ciasta połóż na środku i również posmaruj masłem. Wyłóż nadzienie, posyp cukrem i bułką tartą. Wystające części ciasta załóż do środka, potem zwiń wszystko jak roladę. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Posmaruj masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok 35-40 min. Po upieczeniu chłodny strudel posyp cukrem pudrem. Smacznego.