Rolada serowo-jabłkowa z ciasta filo

18 stycznia 2015 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Już tyle razy słyszałam o cieście filo, a nigdy nic z niego nie zrobiłam. Nabyłam ciasto, a później dopiero zrodził się pomysł jak je wykorzystać. Tak więc przyszedł czas na słodki eksperyment. Założyłam, że z jabłkami, rodzynkami i białym serem będzie dobrze smakowało. I tak było, z wierzchu chrupiące ciasto a w środku wilgotne nadzienie… Pycha, polecam.

Składniki:

  1. opakowanie ciasta filo
  2. 100 g rozpuszczonego masła
  3. 200 g białego sera
  4. żółtko
  5. 3 kwaśne średniej wielkości jabłka np szara reneta
  6. garść rodzynek
  7. 3 łyżki bułki tartej
  8. 2 łyżki cukru

Ser wymieszaj z żółtkiem, rozpuść masło, jabłka obierz i pokrój w kostkę. Jeden płat ciasta filo rozłóż na stolnicy, posmaruj cienką warstwą rozpuszczonego masła, dalej układaj dookoła kolejne warstwy ciasta, posmaruj masłem. Ostatni płat ciasta połóż na środku i również posmaruj masłem. Wyłóż nadzienie, posyp cukrem i bułką tartą. Wystające części ciasta załóż do środka, potem zwiń wszystko jak roladę. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Posmaruj masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok 35-40 min. Po upieczeniu chłodny strudel posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>