Rolada szpinakowa

24 marca 2014 KolacjePrzekąskiŚniadania  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

 

Kilka razy robiłam naleśniki szpinakowe z łososiem i serkiem ziołowym, a tym razem pomyślałam o roladzie ale w innym wydaniu z szynką dojrzewającą, serkiem, suszonymi pomidorami i kaparami. Wyszło przepyszne, gościom bardzo smakowało. Polecam do wypróbowania.

Składniki na placek szpinakowy:

  1. opakowanie szpinaku mrożonego 450g
  2. 4 jajka
  3. 3 ząbki czosnku
  4. sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
  5. 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  1. 150g szynki dojrzewającej
  2. 200 g serka białego czosnkowego
  3. suszone pomidory
  4. 2 łyżki kaparów

Żółtka oddziel od białek. Rozmrożony szpinak, zmiksuj z żółtkami, masłem, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką (ilość wg uznania – do smaku). Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz delikatnie z masą szpinakową. Wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz ok 15 min. W tym czasie przygotuj wilgotną ściereczkę. Upieczony placek wyłóż na ściereczkę i zwiń razem. Gdy placek wystygnie, delikatnie posmaruj serkiem zostawiając z dłuższego boku nieposmarowany centymetrowy pasek. Posyp kaparami, ułóż szynkę. Wzdłuż dłuższego boku, na szynce ułóż ścisło suszone pomidory. Całość ściśle zwiń w roladę, owiń w folię spożywczą a następnie włóż do lodówki na 2 godziny. Pokrój w plastry i serwuj. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>