Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

28 sierpnia 2014 KolacjePrzekąskiSałatkiŚniadaniaWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 Lekka, pożywna sałatka, podobna do nicejskiej z jajkiem i tuńczykiem. Doskonała na lekki, letni obiad lub kolację. Użyłam tuńczyka w oleju gdyż osobiście taki lepiej mi smakuje. Żeby sałatka była jeszcze lżejsza użyjcie tuńczyka w sosie własnym.

Składniki:

  1. mieszanka sałat, rukola lub roszponka
  2. 1/2 cebuli czosnkowej
  3. kilka zielonych oliwek
  4. puszka tuńczyka (u mnie w oleju)
  5. 3 jajka ugotowane na twardo lub półmiękko, zależy kto co lubi
  6. duży pomidor lub pomidorki koktajlowe
  7. sól, pieprz, oliwa z oliwek i sok z cytryny

Opcjonalnie zamiast soku z cytryny i oliwy z oliwek można użyć sosu czosnkowego.

Składniki sosu czosnkowego:

  1. 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  2. 1 łyżka ostrego majonezu
  3. po szczypcie cukru, soli, czarnego pieprzu,
  4. 1/2 łyżeczki roztartych ziół: bazylii i oregano
  5. 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę lub czosnek granulowany ok 1/2 łyżeczki

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj a następnie odstaw na ok 30 min aby się przegryzły. Po tym czasie gotowy sos do użycia. Doskonale nadaje się też do pizzy.

Rozłóż sałatę na talerzu, a następnie kolejno wszystkie składniki, cebulę, pomidory, oliwki, jajka, osączonego tuńczyka. Całość przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>