loading...
Dzisiaj polecam typowo świąteczne ciasto – serniczek z makiem. Niezwykle lekki, puszysty, wilgotny. Inna wersja duetu serowo-makowego.
Składniki spodu:
- paczka ciastek zbożowych lub korzennych
- 1/2 kostki masła
Składniki sera:
- 900 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel esencji pomarańczowej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 4 jajka
- ok 1/2 szkl cukru (do słodkiego serka dodaj mniej cukru)
- 1/4 masła
- kilka łyżek masy makowej
- płatki migdałowe.
Ciastka na spód drobno pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tortownicę o rozmiarach ok 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, wyłóż ciastka i dociskając rozprowadź na dnie. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj ok 10-15 min. W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i dalej ubijaj do uzyskania lśniącej bezy. Masło rozpuść, ser zmiksuj z żółtkami i pozostałymi składnikami. Dodaj rozpuszczone masło. Delikatnie wmieszaj pianę z białek. Wyłóż masę serową na podpieczony spód, wyłóż masę makową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok 1 h w temp. 170 °C z grzałką dolną. Po upieczeniu pozostaw w delikatnie otwartym piekarniku aby stygł. Smacznego!