Sernik z makową gwazdką

21 grudnia 2014 Boże NarodzenieCiasta i desery  Jeden komentarz

GD Star Rating
loading...

Dzisiaj polecam typowo świąteczne ciasto – serniczek z makiem. Niezwykle lekki, puszysty, wilgotny. Inna wersja duetu serowo-makowego.

Składniki spodu:

  1. paczka ciastek zbożowych lub korzennych
  2. 1/2 kostki masła

Składniki sera:

  1. 900 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
  2. 1 budyń waniliowy
  3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  4. kilka kropel esencji pomarańczowej
  5. skórka starta z jednej pomarańczy
  6. 4 jajka
  7. ok 1/2 szkl cukru (do słodkiego serka dodaj mniej cukru)
  8. 1/4 masła
  9. kilka łyżek masy makowej
  10. płatki migdałowe.

Ciastka na spód drobno pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tortownicę o rozmiarach ok 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, wyłóż ciastka i dociskając rozprowadź na dnie. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj ok 10-15 min. W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i dalej ubijaj do uzyskania lśniącej bezy. Masło rozpuść, ser zmiksuj z żółtkami i pozostałymi składnikami. Dodaj rozpuszczone masło. Delikatnie wmieszaj pianę z białek. Wyłóż masę serową na podpieczony spód, wyłóż masę makową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok 1 h w temp. 170 °C z grzałką dolną. Po upieczeniu pozostaw w delikatnie otwartym piekarniku aby stygł. Smacznego!

Jeden komentarz do Sernik z makową gwazdką

  • gin  powiedz:

    Pięknie wygląda, jestem pewna, że smakował wyjątkowo dobrze 🙂

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>