GD Star Rating
loading...
loading...
Niezwykle smaczny makaron, z chrupiącymi szparagami, cukinią młodą cebulką i szynką szwarcwaldzką z akcentem cheddara. Pachnące wiosenne w sumie lekkie i szybkie danie na upalne dni.
Składniki:
- makaron spaghetti ok 1/3 opakowania
- 2 młode małe cebulki dymki razem kawałkiem szczypioru
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 pęczka szparagów ale same główki – resztę możesz zużyć do zupy
- 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej – możesz zastąpić wędzonym boczkiem
- ok 50 g sera żółtego cheddar lub innego ulubionego
- po łyżce masła i oleju z pestek winogron lub innego
- ok 150 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz czarny
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Cukinię pokrój w paseczki. Odkrój główki od szparagów, cebulki pokrój w plasterki. Masło i olej rozgrzej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę, szparagi i cukinię oraz porwaną na kawałki szynkę. Duś chwilę aby warzywa delikatnie zmiękły. Dopraw solą i pieprzem. Podlej śmietanką i dwiema łyżkami wody z gotowania makaronu. Włóż ugotowany makaron i delikatnie pomieszaj aby sos pokrył makaron. Wierzch posyp tartym serem. Podawaj od razu. Smacznego.