loading...
I znów przyszedł sezon na szparagi. Jedzmy je bo są bardzo smaczne a sezon na nie jest krótki. Dzisiaj pomysł na szybkie, smaczne śniadanie. Chrupiące szparagi, chrupiący boczek i kremowe, delikatne jajko. Polecam.
Składniki dla jednej osoby średnio głodnej:
- 5 szparagów
- 3 plasterki boczku wędzonego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- łyżka masła
W średniej wielkości garnku wstaw wodę do zagotowania. W tym czasie szparagom odetnij zdrewniałe końcówki i wrzuć na rozgrzane masło, dopraw solą i pieprzem podduś chwilę. Boczek smaż na suchej patelni na chrupko lub wstaw na pergaminie do piekarnika pod grill. Na talerz wyłóż szparagi, na nie ułóż boczek. W gotującej się wodzie zrób łyżką wir zmniejsz ogień i wlej jajko dalej delikatnie mieszaj uważając żeby jajko się nie rozpadło. Jajo wyłóż na boczek, dopraw grubo mielonym pieprzem i solą. Smacznego.