Szparagi pod boczkiem i jajkiem w koszulce

18 maja 2015 PrzekąskiŚniadania  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

I znów przyszedł sezon na szparagi. Jedzmy je bo są bardzo smaczne a sezon na nie jest krótki. Dzisiaj pomysł na szybkie, smaczne śniadanie. Chrupiące szparagi, chrupiący boczek i kremowe, delikatne jajko. Polecam.

Składniki dla jednej osoby średnio głodnej:

  1. 5 szparagów
  2. 3 plasterki boczku wędzonego
  3. 1 jajko
  4. sól, pieprz
  5. łyżka masła

W średniej wielkości garnku wstaw wodę do zagotowania. W tym czasie szparagom odetnij zdrewniałe końcówki i wrzuć na rozgrzane masło, dopraw solą i pieprzem podduś chwilę. Boczek smaż na suchej patelni na chrupko lub wstaw na pergaminie do piekarnika pod grill. Na talerz wyłóż szparagi, na nie ułóż boczek. W gotującej się wodzie zrób łyżką wir zmniejsz ogień i wlej jajko dalej delikatnie mieszaj uważając żeby jajko się nie rozpadło. Jajo wyłóż na boczek, dopraw grubo mielonym pieprzem i solą. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>