Szpinak miodowo-musztardowy

GD Star Rating
loading...

 

Szpinak jest smaczny a przede wszystkim zdrowy, a ta sałatka to pyszna przekąska, serdecznie polecam;

 

Składniki:

  • ok 100 g świeżych liści szpinaku
    ok 15 czarnych oliwek
    kilka zielonych oliwek
    1 łyżka kaparów
    1/2 czerwonej cebuli
    pomidorki koktajlowe
    150 g boczku wędzonego w cienkich plastrach

Sos miodowo-musztardowy:

  • ok. 100 ml oliwy z oliwek (ok. 7 łyżek)
  • 1,5 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładki sos. Z podanej ilości wyjdzie dość spora ilość dressingu.

 

 

Boczek pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na suchej patelni na rumiano. Do salaterki wyłożyć umyty i osuszony szpinak, dodać pokrojone na pół pomidorki, oliwki, kapary, cebulę pokrojoną w piórka, dodać podsmażony ciepły boczek zalać 1/2 sosu i delikatnie wymieszać. w razie potrzeby dodać jeszcze sosu.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *