Szpinakowe kopytka

18 listopada 2014 KolacjeObiadyPrzekąski  Jeden komentarz

GD Star Rating
loading...

Tradycyjne kopytka ale w odmienionej formie. Dziś ze szpinakiem, który nadał fajnego koloru. Super dodatek do mięsnego lub grzybowego sosu. Doskonale smakują same z masłem lub okrasą, z wędzonego boczku i cebulki. Polecam.

Składniki:

  1. szkl ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
  2. 1 jajko
  3. 3/4 szkl mąki
  4. porządna garść liści świeżego szpinaku lub 1/2 szkl mrożonych liści szpinaku
  5. przeciśnięty przez praskę lub posiekany ząbek czosnku
  6. łyżka masła
  7. sól, pieprz, zioła prowansalskie

Na rozgrzane masło wrzuć świeży lub rozmrożony szpinak. Świeży zeszklij, a mrożony dobrze odparuj. Dodaj czosnek i chwilę duś. Dopraw delikatnie solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich. Do przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodaj przestudzony szpinak, jajkoi mąkę. Wyrób ciasto, formuj wałeczki i krój kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku, dosłownie chwilkę po wypłynięciu. Smacznego!

Jeden komentarz do Szpinakowe kopytka

  • Szefowa kuchni  powiedz:

    Wyglądają niezwykle apetycznie. 🙂 Taki wkład do kopytek to dobry pomysł, żeby „przemycić” do obiadu trochę zdrowia. 😉

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>