GD Star Rating
loading...
loading...
Szybki, smaczny piernik na dżemie, polecany również dla tych z alergią na jaja. W smaku niczym nie różni się od ciasta zawierającego jaja. Niezwkle aromatyczny, mocno kakaowy, wilgotny. Z całą pewnością zastąpi tradycyjny piernikowy świąteczny wypiek. Polecam.
Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru i kardamonu
- szczypta soli
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
Wymieszaj razem wszystkie składniki. Przelej do blaszki keksówki i piecz do suchego patyczka ok 40-50 min w temp 190°C.
Polej polewą czekoladową, udekoruj. Smacznego!