Tagine z kurczakiem

17 kwietnia 2014 Obiady  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Niezwykle aromatyczne danie z marokańskiej kuchni. Dzięki tradycyjnemu naczyniu tagine niemal robi się sam. Kurczak jest miękki i soczysty. Podawany z kuskusem, ryżem lub po prostu z chlebem. Smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  1. ok. 1 kg pałek z kurczaka
  2. oliwa z oliwek

Przyprawy:

  1. świeży imbir ok 2 cm kawałek
  2. świeża kolendra
  3. dymka
  4. szczypta szafranu
  5. 4 ząbki czosnku
  6. po 1 łyżeczce: kminu rzymskiego, cynamonu, słodkiej papryki, curry, płatków chili, garam masala, mielonego kardamonu
  7. ok. 300 ml bulionu drobiowego

Na suchą patelnię wsyp przyprawy i chwilę podgrzej aby uwolniły swój aromat. Kurczaka podsmaż na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tarty imbir. Dodaj przyprawy i zalej bulionem. Duś pod przykryciem ok 45 min. co jakiś czas poruszając naczyniem aby nie przywarło. Na koniec posyp świeżą kolendrą i dymką. Podawaj z kuskusem, ryżem lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>