GD Star Rating
loading...
loading...
Sezon na szparagi jeszcze trwa, przedstawiam moją propozycję na tartę z boczkiem i szparagami. Polecam ten prosty, szybki i smaczny sposób na danie obiadowe na gorąco jak i przekąskę na zimno…
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek szparagów białych lub zielonych
- opakowanie serka mascarpone 250 g
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 250 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
- 6 połówek suszonych pomidorów
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki musztardy
Białe szparagi obierz i usuń zdrewniałe końcówki, zielonym odetnij końcówki. Blanszuj w osolonym wrzątku ok 3 min. Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż nim blaszkę robiąc na każdym boku zakładkę ok 1 cm. Boczek podsmaż na patelni na złoto, wyłóż na ciasto. Suszone pomidory pokrój w paski i również połóż na ciasto. Z serka mascarpone, jajek i mleka zrób sos – dopraw przyprawami. Zalej ciasto. Na wierzchu poukładaj szparagi. Piecz w temp. 18 st C aż wierz będzie lekko złoty. Smacznego!