Tarta ze szparagami i z boczkiem

23 czerwca 2014 KolacjeObiadyPrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Sezon na szparagi jeszcze trwa, przedstawiam moją propozycję na tartę z boczkiem i szparagami. Polecam ten prosty, szybki i smaczny sposób na danie obiadowe na gorąco jak i przekąskę na zimno…

Składniki:

  1. opakowanie ciasta francuskiego
  2. pęczek szparagów białych lub zielonych
  3. opakowanie serka mascarpone 250 g
  4. 2 jajka
  5. 100 ml mleka
  6. 250 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
  7. 6 połówek suszonych pomidorów
  8. sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  9. 2 łyżeczki musztardy

Białe szparagi obierz i usuń zdrewniałe końcówki, zielonym odetnij końcówki. Blanszuj w osolonym wrzątku ok 3 min. Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż nim blaszkę robiąc na każdym boku zakładkę ok 1 cm. Boczek podsmaż na patelni na złoto, wyłóż na ciasto. Suszone pomidory pokrój w paski i również połóż na ciasto. Z serka mascarpone, jajek i mleka zrób sos – dopraw przyprawami. Zalej ciasto. Na wierzchu poukładaj szparagi. Piecz w temp. 18 st C aż wierz będzie lekko złoty. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>