loading...
Kolejna tarta, dzisiaj ze szpinakiem. Polecam na szybki szpinakowy obiad.
Składniki ciasta:
- 2 szkl mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Wypełnienie:
- ok 400 g szpinaku w liściach – może być mrożony lub świeży
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 150 g sera feta
- 100 ziołowego serka topionego
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, tymianek i bazylia
Składniki ciasta szybko zagnieć, włóż do lodówki na ok 30 min. W tym czasie przygotuj szpinak. Na rozgrzane masło wrzuć rozdrobniony czosnek i zaraz szpinak uważając aby czosnek się nie spalił. Dopraw solą i pieprzem ziołowym. Serek topiony, jajka i śmietankę zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą, gałką, tymiankiem i bazylią po ok 1/2 łyżeczki. Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę, nakłuwaj widelcem i piecz na lekko złoty kolor w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmij ciasto wyłóż na nie szpinak i zalej sosem. Na wierzchu ułóż kosteczki sera feta. Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok 30 min w temp. 180-200 ° C, aż masa się zetnie i będzie złotawa. Smacznego.