Tarta ze szpinakiem

2 listopada 2014 KolacjeObiadyPrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Kolejna tarta, dzisiaj ze szpinakiem. Polecam na szybki szpinakowy obiad.

Składniki ciasta:

  1. 2 szkl mąki
  2. 200 g masła
  3. 1 jajko
  4. 1/2 łyżeczki soli

Wypełnienie:

  1. ok 400 g szpinaku w liściach – może być mrożony lub świeży
  2. 4 ząbki czosnku
  3. 2 łyżki masła
  4. 150 g sera feta
  5. 100 ziołowego serka topionego
  6. 2 jajka
  7. 150 ml śmietanki kremówki
  8. przyprawy: sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, tymianek i bazylia

Składniki ciasta szybko zagnieć, włóż do lodówki na ok 30 min. W tym czasie przygotuj szpinak. Na rozgrzane masło wrzuć rozdrobniony czosnek i zaraz szpinak uważając aby czosnek się nie spalił. Dopraw solą i pieprzem ziołowym. Serek topiony, jajka i śmietankę zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą, gałką, tymiankiem i bazylią po ok 1/2 łyżeczki. Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę, nakłuwaj widelcem i piecz na lekko złoty kolor w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmij ciasto wyłóż na nie szpinak i zalej sosem. Na wierzchu ułóż kosteczki sera feta. Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok 30 min w temp. 180-200 ° C, aż masa się zetnie i będzie złotawa. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>