GD Star Rating
loading...
loading...
Schab po warszawsku to faszerowane plastry schabu pastą jajeczną. Możesz użyć schabu gotowanego lub pieczonego. Myślę, że znakomicie się sprawdzi na wielkanocnym stole. Oryginalnie powinien być w galarecie ale tym razem stwierdziłam, że będzie bez. Polecam.
Składniki:
- schab gotowany lub pieczony – u mnie gotowany
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ok 2 łyżek ostrego majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu
- kilka gałązek koperku, pietruszki i szczypiorku
- sól i pieprz
W wersji z galaretą:
- 500 ml bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego
- 3 łyżki żelatyny
Schab pokój w plastry tak aby powstały kieszonki. Jajka posiekaj w kostkę, dodaj drobno pokrojoną zieleninę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj chrzan i majonez – farsz nie może być zbyt rzadki, dodaj na początku łyżkę majonezu i w razie potrzeby uzupełnij. Faszeruj kieszonki schabu. W wersji z galaretą – rozpuść żelatynę w gorącym bulionie, zalej tężejącą galaretą plastry schabu i wstaw do lodówki.
Wielkanocny "schab po warszawsku",