Wielkanocny „schab po warszawsku”

22 marca 2015 PrzekąskiWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Schab po warszawsku to faszerowane plastry schabu pastą jajeczną. Możesz użyć schabu gotowanego lub pieczonego. Myślę, że znakomicie się sprawdzi na wielkanocnym stole. Oryginalnie powinien być w galarecie ale tym razem stwierdziłam, że będzie bez. Polecam.

Składniki:

  1. schab gotowany lub pieczony – u mnie gotowany
  2. 4 jajka ugotowane na twardo
  3. ok 2 łyżek ostrego majonezu
  4. 2 łyżeczki chrzanu
  5. kilka gałązek koperku, pietruszki i szczypiorku
  6. sól i pieprz

W wersji z galaretą:

  1. 500 ml bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego
  2. 3 łyżki żelatyny

Schab pokój w plastry tak aby powstały kieszonki. Jajka posiekaj w kostkę, dodaj drobno pokrojoną zieleninę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj chrzan i majonez – farsz nie może być zbyt rzadki, dodaj na początku łyżkę majonezu i w razie potrzeby uzupełnij. Faszeruj kieszonki schabu. W wersji z galaretą – rozpuść żelatynę w gorącym bulionie, zalej tężejącą galaretą plastry schabu i wstaw do lodówki.

Wielkanocny "schab po warszawsku", 9.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>