Zupa szparagowa z gorgonzolą

18 maja 2015 ObiadyPrzekąskiZupy  2 Komentarze

GD Star Rating
loading...

Na lekki obiad lub pierwsze danie proponuję orzeźwiającą zupę szparagową z gorgonzolą, miętą, bazylią i pietruszką. Podania z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Polecam.

Składniki:

  1. pęczek zielonych szparagów – 500 g
  2. 500 ml wody lub bulionu
  3. 3 młode,średniej wielkości ziemniaki
  4. listki z dwóch gałązek: pietruszki, mięty i bazylii
  5. 100 g gorgonzoli i jeszcze trochę do dekoracji
  6. 100 ml śmietanki 30 % ewentualnie dobrego jogurtu greckiego
  7. grzanki lub groszek ptysiowy
  8. sól, pieprz

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki, ziemniaki obierz i pokrój na dość małe kawałki. Zalej warzywa bulionem lub wodą i gotuj do miękkości – ok 15 min. Do warzyw dodaj śmietankę lub jogurt, gorgonzolę, listki ziół. Wszystko zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym i kawałkiem gorgonzoli

2 komentarze do Zupa szparagowa z gorgonzolą

  • Podgrzewacz do wosku na wkład  powiedz:

    Pyszności!

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...
    • gotowanie z sercem  powiedz:

      Dziękuję

      GD Star Rating
      loading...
      GD Star Rating
      loading...

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>