Muffinki jajeczne

GD Star Rating
loading...

A co powiecie na lekkie muffiny na słono? Przecież muffiny nie muszą być tylko na słodko. Bardzo jajeczne z cukinią, papryką i cebulką. Mogą być ciekawą przystawką na ciepło na Święta.

Składniki:

  1. Mała cukinia
  2. Mała czerwona papryka
  3. Pół cebuli
  4. 5 jajek
  5. 1 łyżka mąki pszennej
  6. 100 g ostrego sera żółtego
  7. Sól, pieprz
  8. przyprawa zatar ok 2 łyżeczek – jeśli nie masz gotowej przyprawy – użyj tymianku, sumaku, kminu i ziaren sezamu
  9. 2 łyżki masła
  10. 2 łyżki oleju

Warzywa pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć warzywa i duś chwilę, aż delikatnie zmiękną. Jajka roztrzep widelcem, dodaj warzywa, starty ser, masło i dopraw do smaku. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami, nakładaj porcję jajecznej masy. Piecz w temp. 180 st C przez ok 20 min aż będą złote. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *