GD Star Rating
loading...
loading...
A na świąteczny obiad proponuję polędwiczki w sosie pieczarkowo – pieprzowym. Bardzo delikatnie i soczyste. Polecam podawać z purée z batatów.
Składniki:
- 2 średnie polędwiczki
- 20 dag pieczarek
- 1/2 małej cebulki
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka – ok łyżki na polędwiczkę, odrobina tymianku,
- 4 łyżki oleju
Polędwiczki natrzyj przyprawami i odstaw na ok 2 godziny. Pieczarki oczyść i cieniutko posiekaj, cebulę pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, duś na maśle, aż cebulka zrobi się szklista a płyn z pieczarek trochę ale nie cały odparuje. Dodaj pieprz marynowany i śmietankę. W razie potrzeby dopraw solą. Chwilę pozostaw na ogniu aby sos się zredukował. Polędwiczki pokrój na ok 1,5 – 2 cm plastry. Obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju po ok 2 min z każdej strony. Odłóż do sosu. Podgrzewaj jeszcze chwilę w sosie i gotowe. Smacznego.