loading...
Przepyszne kruche, maślane ciasto, budyniowy krem i pachnące truskawki – to jest to czego w okresie królowania truskawek zabraknąć nie może… Krem trochę przypomina crème pâtissière.
Składniki ciasta:
- 1,5 szkl mąki
- 200 g masła – bardzo zimnego
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na ok 30 min. Gdyby ciasto było zbyt klejące dodaj odrobinę mąki ale zbyt nie zmęcz ciasta. Po tym czasie formę na tartę nasmaruj masłem wyłóż ciastem. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp coś do obciążenia np. fasolę. Zapiecz ok 15-20 min w temp 180 °C, aż się zezłoci.
Przygotuj krem:
- 6 żółtek
- 0,5 l mleka
- 0,5 masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 0,5 szkl cukru
Mleko zagotuj z ziarenkami wanilii i z masłem, zestaw z ognia. Żółtka utrzyj z cukrem na puch, dodaj mąki i dokładnie wymieszaj. Do masy jajecznej wlej powoli gorące mleko energicznie mieszając. Ustaw znów na ogniu i zagotuj. Przestudź krem wyłóż na upieczony spód. Udekoruj truskawkami. Smacznego!