loading...
Zapiekane mięso mielone z pomidorami, kukurydzą i czerwoną fasolą pod puree ziemniaczanym. To pomieszane francuskiej zapiekanki i trochę chili con carne. Smaczne połączenie, polecam.
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szkl. mleka
- 3 kopiaste łyżki masła
- gałka muszkatołowa,
- czerwona papryka w proszku
- koperek wg uznania
- 3/4 – 1 kg mięsa mielonego – wieprzowego
- 1/2 cebuli
- puszka pulpy pomidorowej
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- czerwona ostra papryka
- tymianek, oregano i bazylia
- sól, pieprz, łyżeczka cukru, oliwa z oliwek do smażenia
- parmezan
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodze. Odcedź i dokładnie ubijaj z mlekiem i masłem. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czerwoną papryką i koperkiem. Mięso mielone podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i dalej duś. Dopraw solą, pieprzem ostrą i słodką papryką, tymiankiem, oregano i bazylią oraz cukrem. Zalej pulpą pomidorową, dodaj kukurydzę i fasolę z puszki. Duś jeszcze przez chwilę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż mięso, a na nie ziemniaki. Posyp tartym parmezanem, zapiekaj ok 30-35 min w 180°C. Smacznego!
Zapiekanka mięsno - ziemniaczana,