GD Star Rating
loading...
loading...
Bardzo pyszny deser, prosty w wykonaniu, ładnie się prezentuje, chrupiący z zewnątrz i wilgotny w środku. Z nutą pomarańczy i kawy, przełamany ajerkoniakiem. Polecam.
Składniki:
- 7 białek
- 1,5 szkl. cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- otarta skórka z wyparzonej pomarańczy
- kilka kropel olejku pomarańczowego
- 600 ml śmietany kremówki
- ok 4 utrwalaczy do śmietany – ilość zależy od utrwalacza zasadniczo 1
- 1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
- do dekoracji ajerkoniak i polewa czekoladowa, sezonowe owoce (u mnie ananas z syropu i winogron)
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, dodaj cukier i dalej ubijaj do uzyskania lśniącej masy. Dodaj sok z cytryny otartą skórkę z pomarańczy i olejek pomarańczowy, i jeszcze przez chwilę ubijaj. Rozłóż na blasze dwa równe krążki. Wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120°C. Susz bezy przez ok 3 godziny. Wyjmij, ostudź i na ok 2 godz przed podaniem przełóż ubitą śmietaną z utrwalaczem, 3 łyżkami cukru pudru i kawą. Udekoruj owocami, ajerkoniakiem i polewą. Smacznego.