loading...
Niedawno z pewnej okazji spróbowałam zrobić wieżę z ptysi, francuski deser croquembouche z przepysznym kremem pâtissière. Deser wymaga sporo pracy i zajmuje sporo czasu ale efekt smakowy jest niezapomniany. Dużo pracy przede mną aby efekt wizualny był idealny. Może niedługo zrobię go jeszcze raz. Pracę można rozłożyć na dwa dni. Jednego upiecz ptysie, a drugiego ukręć krem oraz karmel. Przepis na ptysie chyba taki tradycyjny, a na krem zaczerpnęłam z Kuchni Lidla.
Składniki ciasta:
- 250 ml wody
- 150 g masła
- 1 szkl. mąki
- 4 jajka
Składniki kremu pâtissière:
- 400 ml mleka
- 5 żółtek
- 40 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 g cukru
- 1 łyżka masła
- sok z jednej pomarańczy wraz ze skórką
Składniki karmelu:
- 250 g cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 °C z termoobiegiem. Ze składników na ciasto – wodę zagotuj z masłem. Do gorącego dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gdy przestygnie wkręć jajka. Ciastem napełnij szprycę i wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia równej wielkości, nieduże porcje ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20-25 min. Upieczone ptysie wyjmij z piekarnika niech ostygną.
Przygotuj krem:
Mleko zagotuj, żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąki a następnie sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zagotowane mleko cały czas mieszając. Masę umieść w garnku i doprowadź do wrzenia aby krem zgęstniał. Dodaj teraz masło. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj karmel:
Wodę zagotuj z cukrem, aż nabierze złotego koloru. Uważaj bo karmel jest bardzo gorący.
W ptysiach od dołu zrób otwór i napełnij kremem – najwygodniej przy pomocy rękawa cukierniczego. Sklejaj ze sobą za pomocą karmelu formując piramidę. Udekoruj nitkami karmelu. przestudzony karmel ładnie się ciągnie tworząc nitki.
Smacznego!