loading...
… I przyszły upalne dni… gotować się nie chce i co gorsza jeść też nie, dlatego też wspaniałym lekkim posiłkiem będzie chłodnik. Słodko-kwaśny z chrupiącymi warzywami, wprost idealny orzeźwiający posiłek na upały.
Składniki:
- pęczek młodej botwinki
- dość duży ogórek
- 6 rzodkiewek
- 1/2 dużego pęczka koperku
- szczypiorek ( ja dodaję taki od dymki, ale może być też cieniutki)
- 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego lub typu greckiego
- 0,5 l zsiadłego mleka
- przyprawy do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz, cukier
- jajka ugotowane na twardo
Młodziutką botwinkę drobno pokrój, gdy jest bardziej wyrośnięta gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody ok 10-15 min. Żeby botwinka nie straciła koloru podczas gotowania dodaj 2 łyżki soku z cytryny. Ogórka pokrój w półplasterki, rzodkiewki zetrzyj na tarce, szczypiorek i koperek posiekaj. Gotowaną botwinkę razem z wywarem oraz pozostałe składniki wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Gdy używasz młodziutkiej botwinki nie wymagającej gotowania dodaj posiekaną do pozostałych składników. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Podawaj dobrze schłodzone z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!!!