GD Star Rating
loading...
loading...
Swojskie bułeczki grahamki na zdrowe, pożywne śniadanie.
Składniki:
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szkl otrąb pszennych
- ok 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki octu
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka cukru
- 30 g świeżych drożdży
- ziarna dyni, siemienia lnianego, słonecznika – wg uznania
Drożdże rozpuść w 1/3 szkl ciepłej wody, dodaj cukier i odrobinę mąki, wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodaj do reszty składników i wyrób szybko ciasto. Gdyby ciasto było za ścisłe dodaj odrobinę wody. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp otrębami. Wyrośnięte ciasto , formuj bułeczki równej wielkości i układaj w tortownicy obok siebie (7 szt.). Pozostaw na ok 15 min. do wyrośnięcia. Piecz w temp. 180 °C do ok 60 min. Sprawdź patyczkiem czy się upiekły. Smacznego.