loading...
Zimna jesień zbliża się nieubłaganie. Czas wypróbować rozgrzewające zupy – kremy z warzyw, które królują jesienią. Piękne pomarańczowe dynie, czerwona papryka i jeszcze kilka innych składników a powstanie przepyszna zupa – krem tym razem z pieczonej dyni i papryki. Inspiracji szukałam w internecie i po lekturze powstał poniższy przepis.
Składniki:
- 1/2 mniejszej dyni
- 2 czerwone papryki
- 2 średnie cebule
- 5 nieobranych ząbków czosnku
- tymianek, papryka ostra, pieprz ziołowy, mielony imbir, gałka muszkatołowa, sól
- ok 500 ml bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego, lub trochę więcej, jeśli zupa ma być rzadsza
- groszek ptysiowy
- jogurt naturalny
- oliwa z oliwek
Dynię pokrój w półksiężyce, paprykę i cebulę na ćwiartki. Warzywa ułóż na blaszce wraz z nieobranym czosnkiem. Skrop wszystko oliwą z oliwek, posyp tymiankiem i pieprzem ziołowym. Piecz w temp. 180 °C przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu warzyw z papryki i dyni zdejmij skórkę, czosnek wyciśnij z łupinek. Zmiksuj wszystkie warzywa na gładki krem. Dodaj bulion i przypraw do smaku ostrą papryką, mielonym imbirem, gałką i solą. Zupa powinna być dobrze przyprawiona w innym przypadku może być za mdła. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i groszkiem ptysiowym. Smacznego.