loading...
Świetne, lekkie danie, a przede wszystkim szybkie do przygotowania. Inspiracją do wykonania tej potrawy był program Jamie’go Oliver’a. Oczywiście nie trzymałam się ściśle przepisu, zachowałam główne składniki, a przyprawy zmieniłam. Polecam do wypróbowania.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 polędwiczka wieprzowa
- szynka parmeńska
- ok 100g sera feta
- zioła prowansalskie i oliwa z oliwek
- sól, pieprz ziołowy
Marynata polędwiczki:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- bazylia, tymianek
Polędwiczki natrzyj marynatą i wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. Następnie pokrój na ok 2 cm plastry . Każdy plasterek rozgnieć delikatnie ręką i zrób nacięcie w środku, w którym umieść kosteczkę sera feta. Na to połóż złożony na pół plasterek szynki i przyklep ręką. Na rozgrzaną oliwę wrzuć polędwiczki szynką do dołu. Smaż na złoty kolor ok 3- 4 min. Gdy się ładnie przyrumieni, odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 min. Następnie na ok 2-3 min przykryj patelnię pokrywką. Po tym czasie daj mięsu chwilę odpocząć. Cukinię pokrój w plasterki, dopraw ziołami prowansalskimi, skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem ziołowym, wrzuć na rozgrzane dwie łyżki oliwy i chwilę podduś.Wyłóż na talerz cukinię i polędwiczki. Smacznego.