Polędwiczki z fetą pod szynką parmeńską na cukinii

GD Star Rating
loading...

Świetne, lekkie danie, a przede wszystkim szybkie do przygotowania. Inspiracją do wykonania tej potrawy był program Jamie’go Oliver’a. Oczywiście nie trzymałam się ściśle przepisu, zachowałam główne składniki, a przyprawy zmieniłam. Polecam do wypróbowania.

Składniki:

  1. 1 średniej wielkości cukinia
  2. 1 polędwiczka wieprzowa
  3. szynka parmeńska
  4. ok 100g sera feta
  5. zioła prowansalskie i oliwa z oliwek
  6. sól, pieprz ziołowy

Marynata polędwiczki:

  1. 2 łyżki musztardy sarepskiej
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1 łyżka pieprzu ziołowego
  4. bazylia, tymianek

Polędwiczki natrzyj marynatą i wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. Następnie pokrój na ok 2 cm plastry . Każdy plasterek rozgnieć delikatnie ręką i zrób nacięcie w środku, w którym umieść kosteczkę sera feta. Na to połóż złożony na pół plasterek szynki i przyklep ręką. Na rozgrzaną oliwę wrzuć polędwiczki szynką do dołu. Smaż na złoty kolor ok 3- 4 min. Gdy się ładnie przyrumieni, odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 min. Następnie na ok 2-3 min przykryj patelnię pokrywką. Po tym czasie daj mięsu chwilę odpocząć. Cukinię pokrój w plasterki, dopraw ziołami prowansalskimi, skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem ziołowym, wrzuć na rozgrzane dwie łyżki oliwy i chwilę podduś.Wyłóż na talerz cukinię i polędwiczki. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *