GD Star Rating
loading...
loading...
A na obiad proponuję roladki schabowe w sosie winno-śmietanowym.
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- papryka czerwona
- duża cebula
- ok 1,5 szkl białego półsłodkiego wina
- odrobina śmietanki 30%
- sól, papryka słodka oraz ostra – mielona
- odrobina oleju do podsmażenia roladek
Plastry schabu delikatnie rozbij, przypraw solą i paprykami. Odstaw na 30 min. W tym czasie z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki, a cebulę w piórka. Na plastrach schabu wzdłuż dłuższego brzegu ułóż po 2 paski papryki i piórko cebuli. Zwiń ściśle. Podsmaż na lekko złoty kolor, odłóż na bok. Resztę pasków papryki i cebuli wrzuć na patelnię po smażeniu mięsa. Chwilę podsmażaj następnie zalej winem i włóż roladki. Duś na małym ogniu ok 30-40 min w razie potrzeby dopraw i ewentualnie uzupełnij płyn odrobiną bulionu lub wina. Sos zagęść śmietanką. Smacznego!