GD Star Rating
loading...
loading...
Na dni pełne słoty, proponuję rozgrzewającą zupę – krem z porów, z serowo – czosnkową grzanką i pulpecikami drobiowymi. Polecam.
Składniki na pulpeciki:
- 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego
- sucha kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
- 0,5 małej cebuli
- posiekany ząbek czosnku
- jajko
- sól, pieprz i pół łyżeczki tymianku
Mięso wyrób dokładnie, aż będzie gładkie i klejące. Formuj małe pulpeciki. Smaż partiami na małej ilości oleju.
Składniki zupy:
- 2 średnie ziemniaki
- mała pietruszka
- mała marchewka
- kawałek selera
- 2 duże pory
- ok 100 ml śmietanki 30%
- 50 g sera “Dziugas”
- ok 1l – 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
- sól i pieprz
- masło do podsmażenia pora ok 2 łyżek
Pory pokój w talarki, podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem. Warzywa zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości, dodaj podsmażone pory, ser starty i śmietankę. Zmiksuj wszystko na gładką zupę. Gdyby była za gęsta dodaj bulionu, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Składniki na grzanki:
- bagietka
- masło
- czosnek granulowany
- ser dziugas starty na tarce o małych oczkach.
Bagietkę pokrój w plastry, posmaruj masłem, posyp czosnkiem i tartym serem. Zapiekaj na złoty kolor.
Zupę podawaj z pulpecikami oraz grzanką.
Smacznego.