loading...
Nigdy nie jadłam surowego mięsa i nie wyobrażałam sobie, że mogę je zjeść, aż przyszedł czas na przełamanie się do carpaccio no i było pysznie… Polecam.
Składniki:
- dobrej jakości polędwica wołowa lub gotowe plastry carpaccio
- kilka kaparów
- garść rukoli
- kiełki buraka
- parmezan
- sól i świeżo grubo mielony pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- ok 100 ml oliwy z oliwek
- grubo mielony pieprz i sól
Mięso pokrój na bardzo cienkie plasterki – niektórzy najpierw je mrożą żeby móc, je cieniutko pokroić – talerz posmaruj oliwą posyp grubo mielonym czarnym pieprzem i grubo mieloną solą morską, ułóż mięso na talerzu, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, już delikatnie przypraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na ok 15 min żeby mięso się zamarynowało. Przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw żeby się „przegryzły”. Talerz z mięsem wyjmij z lodówki ułóż na środku garść rukoli razem z kiełkami. Dookoła poukładaj kapary i polej przygotowanym sosem. Na wierzch zetrzyj dość grube plasterki sera.
Gdy przygotowujesz danie z gotowego już mięsa uważaj z doprawieniem – zazwyczaj jest ono już przyprawione wystarczająco. Wystarczy kilka dodatków i gotowe. Smacznego!!!