GD Star Rating
loading...
loading...
Wiosną, gdy tylko pojawiają się ogórki obowiązkowo przygotowuję małosolne, choć u mnie trochę „solne”- nie przepadam za takimi delikatnymi. Takie dwu, trzy-dniowe są najlepsze. Polecam szczególnie dla tych, którzy lubią ostrzejsze czosnkowo – słone smaki.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- koper – kwiaty oraz łodygi
- kawałek korzenia chrzanu i liść
- zamiast liści chrzanowych można dodać liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu
- dwie główki czosnku – nie obrane, przekrojone na pół – w łupinie jest dużo aromatu
- zalewa: na 1 litr przegotowanej ciepłej wody – 2 łyżki soli
Ogórki umyj. Na dno kamionkowego lub szklanego naczynia ułóż kwiat kopru z kawałkiem łodygi, pół główki czosnku, 3-4 wybrane liście, kawałek korzenia chrzanu. Na zmianę układaj ogórki z przyprawami. Wodę zagotuj i dodaj sól. Wymieszaj do rozpuszczenia i zalej ogórki dość ciepłym płynem. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 3 dni. Smacznego!