GD Star Rating
loading...
loading...
Niezwykle aromatyczne danie z marokańskiej kuchni. Dzięki tradycyjnemu naczyniu tagine niemal robi się sam. Kurczak jest miękki i soczysty. Podawany z kuskusem, ryżem lub po prostu z chlebem. Smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- ok. 1 kg pałek z kurczaka
- oliwa z oliwek
Przyprawy:
- świeży imbir ok 2 cm kawałek
- świeża kolendra
- dymka
- szczypta szafranu
- 4 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: kminu rzymskiego, cynamonu, słodkiej papryki, curry, płatków chili, garam masala, mielonego kardamonu
- ok. 300 ml bulionu drobiowego
Na suchą patelnię wsyp przyprawy i chwilę podgrzej aby uwolniły swój aromat. Kurczaka podsmaż na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tarty imbir. Dodaj przyprawy i zalej bulionem. Duś pod przykryciem ok 45 min. co jakiś czas poruszając naczyniem aby nie przywarło. Na koniec posyp świeżą kolendrą i dymką. Podawaj z kuskusem, ryżem lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego.