loading...
Przepyszny kawowo-migdałowy deser, szybko się go robi i tak samo szybko znika ze stołu. Połączenie delikatnego, puszystego migdałowego kremu z kakaowym biszkoptem nasączonym mocną kawą…
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 4 czubate łyżki mąki
- 2 zwykłe łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki kremu:
- 750 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru pudru
- 50 ml likieru migdałowego
- odrobina aromatu migdałowego
Do dekoracji: wiórki czekoladowe, płatki migdałowe. Do nasączenia: duży kubek mocnej kawy + 1 łyżka cukru oraz 100 ml likieru migdałowego.
Biszkopt:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier i dalej ubijaj. Następnie dodaj mąki i kakao, delikatnie wymieszaj. Przełóż do blaszki i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze ok 170 st przez 30 min. Sprawdź czy się upiekł. Po wystudzeniu podziel biszkopt na trzy części. Przygotuj kawę do nasączenia.
Krem:
Wyłóż serek mascarpone do naczynia, dodaj żółtka, aromat, likier migdałowy. Ubij białka na sztywno dodaj cukier i dalej ubijaj. Zmiksuj serek z dodatkami i delikatnie wkręć ubite białka.
Przygotowanym kremem przełóż nasączone placki biszkoptu. Pokryj cały tort kremem i udekoruj.
Tort powinien przez noc schłodzić się w lodówce.