GD Star Rating
loading...
loading...
Baaardzo, bardzo czekoladowe ciasto. Ciężkie, mokre i gliniaste. Na pierwszy rzut oka wygląda jakby się nie udało, zakalec ale właśnie takie ma być. Tym razem przepis odbiega od tradycyjnego. Jakiś czas temu zostało mi trochę serka homogenizowanego, bardzo dobrze z nim smakuje.
Składniki:
- 300 g ciemnej czekolady o zawartości kakao 70%
- 1 kostka masła 82%
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 100 g mąki
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
Czekoladę wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej, gdy trochę przestygnie dodaj żółtka, serek i mąkę. Dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywno z cukrem i delikatnie połącz z masą czekoladową. Przełóż do blaszki. Piec 25 min w temp. 180 st C. Opcjonalnie można dodać bakalie jak ja tym razem. Po upieczeniu polej rozpuszczoną czekoladą, udekoruj.